Pavilon primátů zažívá babyboom

Už čtvrtým letošním přírůstkem v pavilonu primátů Zoo Hodonín je mládě geurézy běloramenné. Narodilo se 29.5.

Mládě této zajímavé menší tmavé opice je zatím světlého zbarvení a v náručí samice je tak lépe viditelné. Ta si jej ale zatím pečlivě hlídá.

Po gibonovi letos v únoru tak jen v samotném měsíci květnu přišla na svět mláďata tamarína sedlového, mangabeje rudohlavého a právě guerézy. „Považujeme to za velký chovatelský úspěch vzhledem k tomu, že všechny chovné páry jsme vytvořili před necelým rokem, navíc samice mangabeje i guerézy k nám dorazily s antikoncepcí. Předpokládali jsme proto, že mláďata by mohla přijít mnohem později. Zajímavé je přitom sledovat rozdíly mezi jednotlivými druhy v chování matky, samce, mláděte, jejich vývoje, velikosti a osamostatnění se,“ uvedla zooložka Lenka Štursová.

Všechny zmíněné opice patří mezi ohrožené druhy a ve všech květnových případech jde o prvoodchovy. Pohlaví mláďat lze určit, až se osamostatní. Gueréza běloramenná žije hlavně v západní Africe, v dospělosti je černá s bílými prvky a nápadně dlouhým bílým ocasem. Pohybuje se hlavně ve větvích stromů a živí se listy, plody a semeny. Ohrožena je především lovem. Čtrnáctiletého samce získala hodonínská zoo z Jihlavy, osmiletá samice přicestovala z Vídně.

(foto Mirka Pešková – Hanáčková )