Hodonínští tygři mají vnoučata v Německu

Jedno z dvojice tygřích mláďat narozené v Zoo Hodonín roku 2015 má dva potomky v německém Kolíně nad Rýnem (Kölner Zoo).

Dvě koťata, tedy vnoučata současného páru tygrů ussurijských v hodonínské zoo, narozená v Kölnu devítiletému samci původem z Hodonína a třináctileté samici z Norimberku, pokřtili Timur a Tochka. Podařilo se vybrat geneticky silné rodiče a vše proběhlo bez problémů. „Jsme hrdí na potomky tohoto silně ohroženého druhu a je to velký úspěch pro náš chov kočkovitých šelem. Jde o naše první tygří mláďata po 11 letech,“ uvedl kurátor kolínské zoologické zahrady Alexander Sliwa.

Mláďata se narodila již v dubnu, veřejnosti je tamní zoo představila v červenci. Potřebovala zpočátku klid a odpočinek, z mléka si postupně zvykala na maso, rozšiřovala svůj akční rádius a absolvovala očkování, při kterém se také určuje pohlaví.

Tygr ussurijský, nazývaný podle výskytu na Dálném východě též amurský nebo sibiřský, je v přírodě kriticky ohrožený. Příčinou je úbytek biotopu v důsledku lidské činnosti a tím i úbytek přirozené kořisti, a také pytláctví s falešnými představami o zázračných účincích tygřích produktů v čínské medicíně.

Tento poddruh tygra je přitom největší kočkovitou šelmou na světě. V přírodě jsou to solitéři. „Setkávají se jenom v době, kdy samice přichází do říje a má zájem o páření. Mláďata pak vychovává jenom samice. U tygrů v lidské péči je proto důležité, aby si pár sedl, podobně jako v přírodě si zvířata hledají vhodný protějšek. Chovy v zoologických zahradách řídí koordinátoři a ne vždy se podaří najít ideálně vhodný pár, aniž by to třeba byla chyba chovatelů,“ zdůrazňuje Jiří Hlásenský, chovatel kočkovitých šelem v Zoo Hodonín.

Před dvaceti lety činila divoká populace tygrů ussurijských pouhých 330 zvířat. Díky ochranným opatřením se počet jedinců zvýšil odhadem na sedm stovek. Záchovné programy v zoologických zahradách udržují v současnosti asi 250 kusů. Svým dílem se na tom prostřednictvím různých organizací podílí i dobročinný spolek Altaica podporovaný i sbírkou ZOO 2 NATURE při Zoo Hodonín, když za rok 2023 se podařilo vybrat 63 tisíc korun.

Tříměsíční mláďata tygrů ussurijských, vnoučata tygřího páru z Hodonína. Foto Werner Scheurer, Kölner Zoo

Tygří mláďata se samicí. Foto Werner Scheurer, Kölner Zoo

Mládě tygra ussurijského z roku 2015 v Zoo Hodonín (Šerchan), otec současných mláďat v Kölner Zoo. Foto Zoo Hodonín

Současní tygři v Zoo Hodonín v době spojení. Foto Zoo Hodonín