Zoo Hodonín má mláďata ohroženého lva berberského

Zoo Hodonín má přírůstky u kočkovitých šelem. 12. září se narodila mláďata kriticky ohroženého lva berberského. Původně čtyři, jedno z nich však bylo výrazně menší, slabé a třetí den uhynulo. U početnějších vrhů je to ale běžné.

Tři koťata zatím dobře prospívají. Aby měla čtyřletá lvice i její mláďata potřebný a dostatečně dlouhý klid, vnitřní expozice lvů je pro návštěvníky stále uzavřena. Také ošetřovatelé omezili činnosti, které by mohly narušit pocit bezpečí matky s mláďaty. Pozorně je sledují a reagují na veškeré změny v jejich chování. Prostor je monitorován kamerou a byl také přemístěn tygr ze sousední ubikace.

Kdy bude moci veřejnost lvíčata spatřit, není zatím jasné, vše bude záležet jen na zvířatech a vývoji situace. „S ohledem na předchozí zkušenosti jsme velmi opatrní a poskytujeme zvířatům dostatek času. Kondice mláďat zatím plně odpovídá věku. Vidí, samostatně se pohybují, ale zdržují se hlavně v blízkosti matky. Podle kontrolního vážení se jejich hmotnost pohybuje kolem 3,5 kilogramu,“ uvedla zooložka Zdenka Vavrysová. Pohlaví mláďat zoologové upřesní při jejich čipování.

Nyní tříletý samec je od matky s mláďaty zatím oddělený, podobně i v přírodě je samice zpočátku vychovává v ústraní a ke smečce je přivede později. „Běžné bývá spojení zhruba kolem druhého měsíce po porodu, není to ale pravidlo, ke zvířatům je potřeba přistupovat individuálně. Dostatečně dlouhý pobyt s rodiči je pak důležitý pro správný sociální vývoj zvířat a řídí se i chovatelskými potřebami. Osamostatnění a odchod mláďat od rodičů u lvů s ohledem na jejich smečkový způsob života nastává obvykle v období 1,5 až 2 let,“ doplnila zooložka.

Lev berberský jako poddruh již v přírodě vyhynul, chov udržují pouze zoologické zahrady a v současné době se jejich počet pohybuje lehce nad stovkou kusů. „Sestavení úspěšného chovného páru je proto složitější, protože jejich genetická základna je malá. Chov a přesuny těchto šelem v licencovaných zoologických zahradách se řídí doporučeními koordinátora Evropského záchovného programu (EEP). Ten doporučuje spojování vhodných jedinců a přesuny mláďat, vedoucí k co největší genetické pestrosti populace lvů berberských v lidské péči, což jsou zásadní kroky pro přežití tohoto druhu do budoucnosti,“ vysvětlil ředitel Zoo Hodonín Martin Krug.

V Hodoníně začal chov lvů berberských v roce 2007 a k vidění zde byli až do roku 2019, i když nevytvořili žádný chovný pár. Obnoven byl chov vloni poté, co do bratislavské zoo odešel osamocený samec lva jihoafrického. V březnu 2023 přicestovala dvouapůlletá samice ze Zoo Plzeň, o týden později pak o rok mladší samec z německé Zoo Neuwied. Ošetřovatelé sledovali s napětím jejich první spojení, mladá zvířata ale rychle vytvořila harmonický pár. „První mládě se tomuto páru narodilo už v listopadu, brzy po porodu ale uhynulo. V ranném věku a u nezkušené prvorodičky se to často stává. Letos v dubnu rodila lvice podruhé, opět jen jedno mládě, které dobře prospívalo a matka se o něj dobře starala. Po několika týdnech se u ní ale dostavila říje a přišla o mléko. Stav mláděte se rychle zhoršil a s ohledem na známky střevní infekce bylo nakonec po dohodě s veterinářem uspáno. I v přírodě je u lvů naprosto běžné, že málo početné vrhy jsou pro odchov neefektivní a jednoho roku života se dožije zhruba polovina z narozených mláďat. Zvířata jsou v tomto směru nastavena zcela pragmaticky a neefektivními odchovy se nevyčerpávají. Sourozenci jsou důležití nejen pro dobré rozkojení matky, ale následně i pro správný psychický a fyzický vývoj koťat. Mláďata z našeho třetího vrhu krásně prospívají a lvice se o své potomky vzorně stará a intenzivně kojí,“ konstatovala hlavní zooložka Karla Maňáková.

Jakmile nastane vhodný čas, bude zoo postupně realizovat další kroky, a to zpřístupnění celého pavilonu pro veřejnost, aby si lvice zvykla na větší ruch, spojení rodiny a poté představení mláďat návštěvníkům. Dotazy na čas a přesnou podobu jsou proto nyní předčasné, další podrobnosti včas zveřejníme. Na monitorech v pavilonu šelem prozatím běží krátká smyčka s videem lvíčat.

Na snímku třítýdenní mláďata lva berberského.

Třítýdenní mláďata lva berberského. Foto Zoo Hodonín

Třítýdenní mláďata lva berberského se lvicí. Foto Zoo Hodonín

Třítýdenní mláďata lva berberského. Foto Zoo Hodonín